A „legjobb kite” mítosza… avagy a különböző típusú tube kite-ok tulajdonságai 2. rész

Az utóbbi években egyrejobban elterjedtek azok a kiteok, amik 2 vagy több terület felhasználhatóságát kombinálják össze. Alapvetően a surf, freeride és a freestyle tulajdonságokat próbálják különböző arányokban összekombinálni és az eredmény legtöbbször egy nagyon jó kis kite.

Surf/Freestyle crossover kiteok:

Ezek azok a kite-ok, amik egyesítik magukban Surf/wave kiteok gyors fordulását a freestyle kiteok egyéb kellemes tulajdonságaival és valamennyire a freeride kiteok könnyebb kezelhetőségét.

Ezekkel a kiteokkal akkor járunk igazán jól, ha valóban arra használjuk őket, amire valók, hullám kiteozásra és freestyle-ra, ami alatt főleg a newschool trükköket értjük. Ezek a kiteok messze elég jók ahhoz, hogy akár kezdő vagy középhaladó kiteos használja őket, de nem a legmegfelelőbbek.

Itt a marketing elmélet az, hogy ha van egy kiteunk ami jó surf-re és freestyle-ra is, akkor az egy jó freeride kite is egyben, mivel mindenre jó. Ez részben igaz, de persze nem egészen van így.

Minden gyártónál eltér az az arány, hogy mennyire surf vagy freestyle orientáltságú a kite, vagy mennyire az általános freeride tulajdonságokat próbálták javítani, de összességében elmondható, hogy annak aki 100%-ban sima vízen megy és nem csinál kiakasztott trükköket és nem is tervez a közeljövőben, azaz kizárólag freeride kategóriában kiteozik az valószínűleg egy freeride kite-al vagy egy performance freeride kite-al jobban jár.

Mindazonáltal azoknak a haladóbb kiteosoknak, akik mennek hullámon vagy akár freestyle trükköket is gyakorolnak, azok nagyon fogják élvezni ezeket a kite-okat.

Összességében elmondható, hogy ezek a kiteok már egy kicsit nagyobb C formával rendelkeznek, mint egy általános freeride kite, ami egy nagyon kicsit csökkenti ezeknek a kiteoknak a széltartományát, viszont sokkal dinamikusabb lesz a kite fordulása és jobbak lesznek a kiakasztott tulajdonságai is.

Összességében elmondható, hogy minél nagyobb a C forma az ernyőben, annál több széltartományt áldoztak be a tervezők és annál inkább haladóknak szánták a kite-ot.

North Dice

Előnyök:

-Nagyon jó fordulási tulajdonságok, érezhetően jobbak, mint egy általános freeride kitenál

-Általában egész jól is loopolnak, aránylag szűk ívben is tudnak nem túl sok húzó erővel.

Tulajdonságok:

-ahol a szörf tulajdonságra mentek rá ott az on-off rövid bár út érezhető

-ahol a freestyle tulajdonságokra mentek rá, ott pedig akár a hosszú bár út is jellemző lehet.

Hátrányok:

-A freeridekiteoknál egy nagyon kicsivel kisebb széltartomány, de messze több, mint egy Freestyle kiteban.

Surf/Freestyle crossover kiteok:

F-One Bandit, North Dice, Ozone Enduro, Flysurfer Stoke, Core Nexus, Cabrinha FX stb

Freestyle/Freeride crossover kiteok:

Talán mondhatjuk, hogy ennek a kategóriának leginkább a Slingshot a kitalálója, amikor 2009-ben piacra dobták a RPM-et, ami egy open C kite, azaz nyitott C kite volt, ami itt azt jelentette, hogy egy aránylag normál formájú kite radikális C kite szárnyvégekkel.

Ezek a típusú kiteok a C kiteok fordulási és egyéb tulajdonságait ötvözik a freeride kiteok álatalános jó tulajdonságaival, úgy mint nagy széltartomány, könnyű kezelhetőség, stb.

Ezek a kiteok tipikusan open C formájuak.

Slingshot RPM, talán a legjobb példa az Open C kitera

Előnyök:

Jó kite loopolási képesség: A kite loopban sokat húznak és nem lassulnak be, hanem jó sebességgel jönnek ki a loopból.

Jól működnek kiakasztott trükökkre, jó poppolás és slack, ahogy azt már a freestyle kiteoknál leírtam. A radikálisabb freestyle kiteoknak ez nyilván még jobb valamivel, viszont sokkal jobbak mint az általános freeride kiteok.

Tulajdonságok:

A fordulást nem feltétlenül kezdik hirtelen, viszont ha már fordulnak akkor jó sebességgel és jól fordulnak.

Hátrányok:

-Freeride kiteoknál általában kicsit kevesebbet húznak, mivel a felület egy része a széles szárnyvégeken helyezkedik el, amik inkább csak a fordulást befolyásolják de nem termelnek akkora felhajtóerőt, mintha ez a kite közepén helyezkedne el.

-Freeride kiteokhoz képest némileg kisebb széltartomány, (de nem sokkal)és nyilván a haladó kiteosoknak megéri az, hogy kicsit kisebb széltartomány mellett jobb fordulási és freestyle tulajdonságokat kapjanak.

Freestyle/Freeride crossover kiteok:

Slingshot RPM, Cabrinha FX, Naish Park, Flysurfer Stoke, Gaastra Pure, Core GTS, Ozone Enduro, RRD Obsession, stb. Hydrofoil kiteok:

Strutless(kereszt tube nélküli) vagy mono strut (1 kereszt tubeos) kiteok

Az útóbbi pár évben -leginkább a hydrfoil megjelenésének köszönhetően- elkezdtek olyan tube kiteokat gyártani, amiknek nincs vagy csak 1 kereszt tube-juk van. A cél egyértelműen az, hogy a kite minnél könnyebb legyen, hogy minnél kissebb szélben fenn maradjon és, hogy a gyenge szélben jobban repüljön. A kevesebb kereszt tube kevesebb merevítést is jelent.  Gyenge és közepes szélben jól működnek ezek a kiteok, amíg valamennyire behúzva tartjuk a bárt. Amikor elkezdenénk erősebb szélben használni ezeket és némileg feljebb kellene tolnunk a bárt, akkor a legtöbb ilyen kite hajlamos nagyon belobogni a kevesebb merevítés miatt. Természetesen emiatt és a kisebb súlyuk miatt nagyon jól driftelő kiteok és hullámlovaglásra és hydrofoilozásra nagyon optimálisak. Nyilván mindenre használhatóak, de ha erősebb szélben szeretnénk kiteozni, akkor erre a célra vannak jobb kiteok.

Mono Strut kiteok: F-one Breeze, North Mono, Ozone Alpha, RRD Emotion